ICONIC ESPADRILLE BY FRED DE LA BRETONIERE

De geschiedenis van de Fred de la Bretoniere espadrilles

Vrijdag 12 juni 2015 — De Fred de la Bretoniere espadrille is zeven jaar geleden ontstaan, in het zomerseizoen van 2008. De eerste espadrille die zijn intrede maakte was die met de sleehak en open teen. Deze werd enkel verkocht in een leren lak uitvoering. Espadrilles waren nog niet zo bekend en waren nauwelijks terug te vinden in het Europese modebeeld, zeker niet in een leren uitvoering.

Toch was deze leren versie een daverend succes en dat is dan ook het basis model gebleven. ‘Het is een icoon geworden in de Fred de la Bretoniere collectie en is nu niet meer weg te denken uit het modebeeld’, aldus Ruud Schaapsmeerders, hoofd van de productie bij Fred de la Bretoniere. Hij is al jaren nauw betrokken bij het proces en hij kan beschouwd worden als een echte vakman. Bescheiden maar trots geeft Ruud aan dat Fred de la Bretoniere destijds met de espadrille lijn in leer een voorloper is geweest. Maar dit is niet de enige reden waarom de espadrille zo bijzonder is voor het merk.

Ambachtelijke maakwijze
Fred de la Bretoniere is vooral trots op de maakwijze van de espadrilles, waarvan de heritage in Spanje ligt, ten Noorden van Zaragoza. De maakwijze van het eerste espadrille model, met sleehak, is nu voor het eerst in beeld gebracht. 

In het filmpje wordt duidelijk dat het maken van een espadrille een zeer ambachtelijk en tijdrovende klus is. Een espadrille wordt maar liefst vijftig keer in iemands hand gepakt voor hij klaar is. Dit is meer dan de maakwijze van welke andere Fred de la Bretoniere of Shabbies Amsterdam schoen dan ook. Inmiddels is dit een product dat al in talloze uitvoeringen is ontworpen en waar Fred de la Bretoniere zich zeker specialist in mag noemen. 

Fred de la Bretoniere - Making of our iconic espadrille

Lucie Hoopman Account manager at UPR